Nvidia’dan tarihi kayıp: Piyasa değeri 600 milyar dolar düştü

Çinli DeepSeek’in Yapay Zeka Modeli ABD’li Nvidia’nın Piyasa Değerini Düşürdü

Çinli DeepSeek’in son yapay zeka modeli, diğer uluslararası rakiplerine göre daha az çip kullanılarak ve kısa sürede geliştirildi. Bu durum küresel teknoloji hisselerinde satış baskısına yol açarken, ABD’li çip şirketi Nvidia’nın piyasa değeri 600 milyar doların üzerinde azaldı.

Çinli girişim, Google ve OpenAI gibi rakiplerine göre daha kısa sürede, düşük maliyetli ve az sayıda çiple geliştirdiği yapay zeka modelinin dünya çapında yoğun şekilde kullanılmaya başlanması, teknoloji hisseleri öncülüğünde satış baskısının artmasına neden oldu.

Model, ABD merkezli ChatGPT’yi geride bırakarak uygulama mağazalarında en fazla indirilen yapay zeka uygulaması haline geldi.

Ayrıca, Çin’in düşük maliyetli yapay zeka modeli üretmesi, ABD ve Batılı şirketlerin sektördeki hakimiyetine ilişkin şüpheleri artırdı.

Cuma günü 142,62 dolardan kapanan ABD’li çip devi Nvidia’nın hisse fiyatı bugün 117,26 dolara geriledi. Şirketin hisselerindeki günlük kayıp yüzde 18’e yaklaştı.

Nvidia’nın hisseleri Mart 2020’den bu yana en yüksek günlük kaybını yaşarken, şirketin piyasa değeri de 500 milyar dolardan fazla düştü.

Şirketin piyasa değerindeki büyük düşüş, ABD borsa tarihindeki en büyük günlük düşüş olarak kaydedildi. Nvidia, 3 trilyon doların altına inerek dünyanın en büyük şirketleri sıralamasında üçüncülüğe geriledi.


 

   

     

   

 

       

“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

       

     

 

 

Related Posts

Yatırım araçlarındaki kayıp gayrimenkule ilgiyi artırdı: Parası olan konuta yöneldi

Konut piyasası 2025 itibarıyla nominal bazda büyümeye devam ederken yüksek enflasyon nedeniyle reel fiyatlarda gerileme dikkat çekiyor. Ancak özellikle geleneksel yatırım araçlarındaki getiri kaybı, birikim sahiplerini yeniden gayrimenkule yönlendirdi.

Cevdet Yılmaz: Dünya ekonomisi açısından en kötü durum belirsizlik

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Antalya’daki forumda dünyadaki ekonomik rekabeti değerlendirdi.

Elazığ’da Kadınlar Kurslarla Ekonomik Özgürlük Kazanıyor

Elazığ’da kadınlar, tekstil kurslarıyla hem iş sahibi oluyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

Çanakkale’de 2. Gıda, Hayvancılık ve Tarım Teknolojileri Festivali Renkli Görüntülere Ev Sahipliği Yaptı

Ezine ilçesinde düzenlenen 2. Gıda, Hayvancılık ve Tarım Teknolojileri Festivali, binlerce katılımcıyla gerçekleşti. Festival, yöresel ürünlerin tanıtılması ve tarım teknolojilerinin sergilenmesi amacıyla yapıldı. Düzenlenen yarışmalar büyük ilgi gördü.

Bakanlık düğmeye bastı: E-ticaret devlerine milyonluk fatura

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret piyasasına yönelik son 6 ayda gerçekleştirilen denetimlerde, 67 firmaya 93 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, vatandaşların internet alışverişlerindeki haklarının …

Bakanlık yayımladı: Hazine yarın iki ihale düzenleyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yarın bono ve devlet tahvili ihalesi gerçekleştirecek.