Ermenistan’da AB’ye katılım sürecini başlatmaya yönelik yasa, Meclis’ten geçti

T24 Dış Haberler

Ermenistan Ulusal Meclisi, Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini başlatmaya yönelik olarak hazırlanan yasa tasarısını kabul etti.

Ermenistan’ın AB’ye katılım sürecinin başlatılmasına yönelik yasa tasarısı, Meclis’te 63’e karşı 7 oyla onaylandı. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı Vahagn Haçaturyan’ın onayı gerekiyor.
Demokratik Güçler Platformu adlı sivil inisiyatif, son 2 ay içerisinde 60 bin imza toplayarak yasa tasarısının Ulusal Meclis’e taşınmasını sağlamıştı. İktidarda olan “Sivil Sözleşme Partisi” milletvekilleri yasanın yürürlüğe girebilmesi için olumlu oy kullanırken muhalefetteki Hayastan (Ermenistan) ittifakı oylamaya katılmadı.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Baruyr Hovhannisyan, tasarının kabulünün Ermenistan Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusu anlamına gelmediğini vurguladı.

Hovhannisyan, “Ermenistan Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinin başlatılmasına ilişkin yasa tasarısı, Ermenistan Cumhuriyeti’nin ekonomik ve güvenlik işbirliğini çeşitlendirmeyi amaçlayan dengeli ve dengeleyici dış politikasıyla uyumludur. Bu politikanın izlenmesi bağlamında, Ermenistan ile Avrupa Birliği ve üye devletleri arasında son yıllarda hemen hemen tüm iş birliği alanlarında dile getirilen etkileşim dinamiklerinin de dikkate alınması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Paşinyan, referandum olmadan Avrupa Birliği üyeliğinin gerçekleşmeyeceğini söylemişti

Ermenistan Bakanlar Kurulu’nun 9 Ocak tarihli toplantısında AB üyelik sürecine yönelik yasa tasarısının Ulusal Meclis’e sunulmasına karar vermişti. Başbakan Nikol Paşinyan, toplantıda Ermenistan’ın AB’ye katılımının kanun veya hükümet kararı yoluyla değil Ermenistan Anayasası’nda öngörüldüğü şekilde sadece referandum yoluyla mümkün olabileceğini açıklamıştı.

Ermenistan ile Avrupa Birliği arasındaki vize serbestisine dair müzakereler Eylül 2024’te başlamıştı.


Öykü Karayel, Burak Deniz ve Osman Sonant, Umami filmini anlattı

Öne çıkan haberler…

TIKLAYIN – İmamoğlu’nun 7 yıl 4 aya kadar hapsi istenen iddianame kabul edildi: Duruşma 11 Nisan’da

TIKLAYIN – Adalet Bakanı Tunç, CHP kurultayı soruşturması için Kılıçdaroğlu’nu işaret etti

TIKLAYIN – 13 yaşındaki kızını öldüren babanın yüzünde tırnak izleri: Cinayetten sonra eski eşine de mesaj atmış!

TIKLAYIN – Üç yıldır boş sanılan daireden vahşet çıktı; “Bir koku vardı…”

TIKLAYIN – Anderlecht maçı öncesi Fenerbahçe’ye müjde!

Related Posts

Hafta başı Gazze’de ateşkes ilan edilebilir

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre, Tel Aviv yönetimi, Hamas ile Gazze’de ateşkesin detaylarını görüşmek için hazırlık yapıyor. Haberde, ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Netanyahu ile …

Uçağı kim icat etti? Cevabı kime sorduğunuza bağlı

Uçağı kim icat etti? Cevabı kime sorduğunuza bağlı

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ofisi satışa çıkarıldı

CHP’nin önceki dönem Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi görüşmelerini yürüttüğü ofisin satışa çıkarıldığı ortaya çıktı.

Atanamayan öğretmenler Erdoğan ve Tekin’e seslendi

Aldıkları yüksek puanlara rağmen atama hakkı elde edemeyen öğretmenler İstanbul Milli Eğitim İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Bu yıl da birçok öğretmenin, önceki yıllarda aynı puanlarla rahatlıkla atanabilecek durumda olmasına rağmen, kontenjan düşüşü nedeniyle atanamadığını belirtti.

Trump’tan Mamdani’ye tehdit: ‘O zaman onu tutuklamak zorunda kalırız’

ABD’de Demokrat Parti’de yapılan New York Belediye Başkanlığı ön seçimini kazanan Mamdani, Trump’ın hedefinde.

Mahmut Tanal barikatları yıktı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100. gününde Saraçhane’de düzenlenen protesto mitinginde polis ile vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı. CHP milletvekili Mahmut Tanal gösteriler sırasında yetkili polis aradı. Bulamayınca barikatları açtı.