CHP’li Gülcan Kış: Halk, icra dosyalarıyla boğuşuyor

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TÜİK’in açıkladığı 2024 Aralık ayı işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “İktidar işsizliği makyajlıyor ama gerçek işsiz sayısı 11,5 milyonu aştı” dedi. Vatandaşların bankalara ve finans kuruluşlarına olan kredi borçlarının trilyonları bulduğunu vurgulayan CHP’li Kış, “Borç sarmalı her geçen gün derinleşirken halk icra dosyalarıyla boğuşuyor” ifadelerini kullandı.

Gülcan Kış, yaptığı açıklamada, iktidarın işsizlik rakamlarını dar tanımlarla düşürdüğünü sandığını ancak gerçek işsizliğin son bir yılda 1 milyon 785 bin kişi arttığını vurguladı. İş bulma umudu kalmayan, eksik istihdam edilen, güvencesiz çalıştırılan milyonların yok sayıldığını ifade eden Gülcan Kış, şöyle devam etti:

“Halkın gerçek durumunu TÜİK verileri bile gizleyemiyor. İktidara göre herkesin cebi dolu, ekonomi uçuyor ama gerçekte bankalara borç 4 trilyon lirayı aştı, icra dosyaları patladı. Asıl kazanan vatandaş değil, bankalar ve faiz lobileri oldu. Halk ise her gün daha da yoksullaşıyor, borç içinde kıvranıyor. Bu düzen sürdürülebilir değil. Ekonomik sıkıntıların ağırlaştığını gösteren bir diğer veri de icra dosyalarındaki artış. 1 Ocak – 14 Şubat tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,1 artarak 1 milyon 340 bine yükseldi. Borcunu ödeyemeyenler, geçinmek için kredi kartına yüklenenler ve icralık olanlar… İktidar bu tabloya seyirci kalıyor, halkın sırtındaki yükü artırıyor ama halk bu gerçeği görüyor, seçim günü sandıkta hesabı soracak.”

Türkiye’nin ekonomik göstergelerinin alarm verdiğini belirten Gülcan kış, dış borç faiz ödemelerinin rekor kırdığını, Türkiye’nin, 2024 yılında 22,6 milyar dolar faiz ödemesi yaparak tarihinin en yüksek dış borç faiz ödemesini gerçekleştirdiği kaydetti. Cari açığın büyüdüğünü vurgulayan Kış,  2024 sonunda 10 milyar dolara çıkan cari açığın, 2025’te de artış eğiliminde olduğunu belirtti. Sanayi üretiminde durgunluk yaşandığını ifade eden Kış, “2024 yılında sanayi üretimi sadece yüzde 0,4 arttı, yani neredeyse yerinde saydı” dedi. (ANKA) 

 

 

Related Posts

Bu fiyatı duyan Ruslar bavulunu kapıp 1 haftalığına Türkiye’ye koşmaya başladı

Rusya’dan Türkiye’ye Tatil Akını! 30 Bin Liralık Fırsat Herkesi Şaşırttı
Rusya’da faaliyet gösteren turizm şirketlerinin Türkiye’ye yönelik başlattığı kampanyalar büyük yankı uyandırdı. Özellikle Antalya’ya yönelik sunulan çift kişilik tatil paketlerinin 30 bin TL gibi dikkat çekici fiyatlarla satışa çıkması, Rus turistlerin Türkiye’ye akın etmesine neden oldu.

300.000 km garantili: Tamircilere göre 2000’li yılların efsane motoru, gözü kapalı alınacak tek ikinci el model

Elektronik arızaların sürücüleri canından bezdirdiği 2025’te, tamirciler “piyasada tek bir model var, al ve arkana bile bakma” diyor. Peki, hem 300.000 km’lik inanılmaz bir potansiyel sunan hem de ustaların “gözü kapalı alınır” dediği otomotiv dünyasının bu en iyi saklanan sırrı hangisi?

Brent petrolün varili 68,25 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 68,25 dolardan işlem görüyor. Cuma günü 69 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 67,59 dolar seviyesinde tamamladı.

Ticaret Bakanlığı’ndan iki ayrı dev operasyon: 122 milyon lira değerinde oyuncak ve telefon

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gümrükler Muhafaza ekiplerinin, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve Habur Gümrük Kapısı’nda gerçekleştirdiği iki ayrı operasyonla önemli başarıya imza attığı aktarıldı. Bu kapsamda İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık …

Almanya Ekonomi Bakanı’nın önerisi ortalığı karıştırdı

Almanya Ekonomi Bakanı Katherine Reiche’nin “Daha fazla ve daha uzun çalışmalıyız” önerisi tepkilere neden oldu.

İTO Başkanı Avdagiç: Kredi notunun artması güven verici

İTO Başkanı Avdagiç: Kredi notunun artması güven verici