İnternette Bant Daraltma Uygulaması VPN Kullanımını Artırıyor
Ali Can POLAT
İktidarın toplumsal olaylarda kullandığı ‘internette bant daraltma’ uygulaması, tepkilere sebep olurken, aynı zamanda ‘VPN’ uygulamalarına olan talebi artırıyor. Son olarak, 19 Mart gününde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla uyandılar ve vatandaşlar yine bant daraltma uygulamasıyla karşılaştılar. Sabah saatlerinde internete erişmeye çalışan vatandaşlar sosyal medya hesaplarına giremedi ve bu durum yurttaşları VPN uygulamalarına yöneltti.
Ücretsiz VPN Kullanımı Güvenlik Riski Taşıyor
Türkiye genelinde Mart ayında gerçekleşen bant daraltma uygulaması nedeniyle internetin kesildiği ilk 3 gün içinde VPN kullanımlarının %40 arttığını belirten antivirüs uygulaması Kaspersky Türkiye Genel Müdürü İlkem Özar, “Paketlerimizde zaten VPN hizmeti bulunduğundan müşterilerimiz güvenle sosyal medyaya erişebildiler. Ancak, insanlar genellikle ücretsiz uygulamalara yöneldi ve bu büyük bir güvenlik açığı oluşturuyor. Hiçbir hizmet gerçekten ücretsiz değildir ve ücretsiz uygulamalar telefonunuza ne yüklediğinizi bilebilmeniz için risk taşır. VPN kullanımını destekliyoruz ancak güvenilir uygulamalar tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.
Özar, yılbaşında yapılan %25’lik ücret artışına rağmen, Türkiye dahil birçok ülkede VPN kullanımının artmaya devam ettiğini belirtti. Kaspersky Kurucusu Eugene Kaspersky ise ücretsiz uygulamalardaki risklere dikkat çekerek AppStore’da ciddi güvenlik açıkları bulunan uygulamaların tespit edildiğini ve bu uygulamaların indirilmesiyle kötü amaçlı yazılımların da cihaza bulaşabileceğini vurguladı.
Hacker Saldırıları Sanayi Sektörüne Yoğunlaşıyor
Kaspersky Türkiye Genel Müdürü İlkem Özar, Türkiye’de bireysel kullanıcı sayısının %12, kurumsal kullanıcı sayısının ise %82 arttığını belirterek kurumsal şirketlerin antivirüs yazılımları kullanmasının önemine dikkat çekti. Siber saldırıların artmasıyla ilgili konuşan Özar, “Önceden finansal kuruluşlar siber saldırılara hedef olurdu ancak artık saldırılar sanayi üretimine yöneliyor. Bu sektörde sabotajlar sıkça görülüyor. Finansal kurumlar güvenlik önlemlerini artırdı ama sanayi sektöründe hala büyük açıklar var. Türkiye’de siber saldırılar konusunda dünyadan farklılaşıyoruz, çünkü doğudaki ülkeler batıdan, batıdaki ülkeler ise doğudan saldırı alırken biz Türkiye olarak her taraftan saldırıya maruz kalıyoruz” dedi.
More Stories
Cevdet Yılmaz: Dünya ekonomisi açısından en kötü durum belirsizlik
Elazığ’da Kadınlar Kurslarla Ekonomik Özgürlük Kazanıyor
Çanakkale’de 2. Gıda, Hayvancılık ve Tarım Teknolojileri Festivali Renkli Görüntülere Ev Sahipliği Yaptı