Plüton’un donmuş yüzeyindeki gizemler açığa çıkarıldı

NASA’dan bilim insanları, ilk kez Plüton ve dış Güneş Sistemi’ndeki diğer küçük ve buzlu gök cisimlerinin yapısını gözlemledi.

“Neptün ötesi” cisimler diye bilinen bu yapıların yüzeyinde su, metan ve karbondioksit gibi, Dünya yüzeyinde gaz veya sıvı halde bulunan donmuş moleküllerin baskın olduğunu bulmayı bekliyorlardı. Güneş ve Güneş Sistemi’nden gelen radyasyonun bu kimyasal yapıyı değiştirerek metanol ve etan gibi, yeni ve daha karmaşık hidrokarbon moleküller yarattığını düşünüyorlardı.

NASA çarşamba günü paylaştığı blog yazısında James Webb Uzay Teleskobu’nun Yakın Kızılötesi Spektrograf (NIRSpec) cihazından elde edilen yeni verilerin, “bunu beklenmedik şekillerde ve benzeri görülmemiş ayrıntılarla doğruladığını” açıkladı.

Independent Türkçe’nin aktardığı araştırmanın bulguları hakemli dergi Nature Astronomy’de yayınlandı.

Araştırmacılar, Webb teleskobundaki 4 bilim cihazından biri olan NIRSpec’ten elde edilen verileri kullanarak bu sonuçlara ulaştı.

Spektrograflar bir cisimden gelen ışığı spektruma dağıtıyor: Bir tablo veya grafikte, bir dizi enerji üzerinden yayılan ışığın yoğunluğu görülüyor. Bu tabloyu analiz ederek bir cismin sıcaklığı, kütlesi ve kimyasal bileşimi ortaya çıkarılabiliyor.

Bilim insanları, yakın kızılötesi ışık dalga boylarını algılayan ve aynı anda 100’den fazla cismi gözlemleyebilen NIRSpec’ten elde edilen verilerle, 75’ten fazla Neptün ötesi cismi inceledi.

Cisimlerin boyutları, çapının kilometre uzunluğu 10’larla ifade edilenlerden, yaklaşık 2 bin 500 kilometre çaplı cüce gezegenlere kadar değişiyor. Bu nesneler Neptün’ünkine benzer ya da ondan daha büyük yörüngelerde hareket ediyor. NASA, bu cisimlerin izlediği yolların, Güneş Sistemi’nin erken oluşum döneminde buz devleri Uranüs ve Neptün’ün göçünü yansıttığını belirtiyor.

GÜNEŞ’E DAHA YAKIN BİR MESAFEDEYKEN OLUŞTU

Yaklaşık 60 Neptün ötesi cisimden elde edilen veriler, incelenen spektrumlara özgü üç “spektral sınıfın” belirlenmesini sağladı. Spektral sınıflar, gökbilimcilerin ışık spektrumlarına ve sıcaklıklarına göre yıldızları kategorize etme şeklini ifade ediyor. Bu üç kategori renk ve şekil açısından birbirinden farklı. Özellikle biri, su, karbondioksit buzu ve silikat bakımından zengin toz içeren moleküller tarafından üretiliyor.

Uzay ajansı, kase şeklindekilerin Güneş’e daha yakın bir mesafede oluştuğunu ve daha yüksek sıcaklıklara maruz kaldığını ifade ediyor.

Veriler, bir grup uluslararası araştırmacıdan oluşan DiSCo-TNOs programından elde edildi. Araştırmacılar gelecekte, bu cisimlerden ve uydularından birkaçının görüntüleme ve spektroskopisi üzerinde çalışacak.

Related Posts

Android telefonlara yeni güvenlik özelliği: Üç gün kilitli kalan telefon…

Android telefonlar için gelmesi planlanan yeni güvenlik özelliğinde telefon üç gün boyunca kilitli kalması durumunda yeniden başlatılacak ve PIN gerektirecek.

En çok satan akıllı telefon markası belli oldu

Yeni paylaşılan rapora göre akıllı telefon tarafında en çok satan marka Apple oldu.

Sabahın ilk çağrısı: Horozlar sabahları neden ötüyor?

Sabahın erken saatlerinde duyulan horoz sesi, yalnızca gün ışığına tepki değil, aynı zamanda horozların sosyal düzenini şekillendiren bir mesaj. Peki, bu ritüel hakkında bilim ne diyor?

Meğer telefonu uyurken uçak moduna almak düşündüğünüzden daha fazlasını yapıyormuş

Uçak modu sadece seyahat için değil aynı zamanda kaliteli uyku için de işe yarayabilir. Peki gerçekten gece uçak modunu açmak fark yaratıyor mu?

Bungalovda gizli kamera skandalı: Tüm elektronik eşyalar polis incelemesinde

Bungalovda gizli kamera skandalı: Tüm elektronik eşyalar polis incelemesinde SAVİBU Derneği Başkanı: “İşletmeyle ilgili bir durum varsa da kesinlikle o zihniyetteki insanlar burada faaliyet yürütemeyecek” “Sapanca zaten yapı olarak muhafazakar bir …

TEKNOFEST’te Finale Kalan Tek Kampüs Canik

Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü, TEKNOFEST yarışmalarında finale kalan tek keşif kampüsü olarak başarılarına bir yenisini daha ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir