Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Serhat Şen: Huzursuz bir hayat erken menopoza yol açıyor

Kadınların Menopoz Sürecinde Yaşam Tarzı Önemli Bir Rol Oynuyor

Kadınların menopoz sürecini etkileyen en kritik faktörlerden biri yaşam tarzıdır. Dr. Öğr. Üyesi Serhat Şen, kadınların hayat tarzlarına bağlı olarak menopoz döneminin de şekilleneceğini vurguluyor. Şen’e göre, konfor alanından çıkmak, yeni şeyler öğrenmek menopoz semptomlarını hafifletebilir. Ayrıca, sigara içmek ve fazla kahve tüketiminin yumurta rezervlerini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

“Menopoz, Adet Görmemenin 1 Yıldan Uzun Sürmesidir”

Dr. Şen, menopozun tanımını yaparak, “Bir yıl boyunca adet görmemek menopoz olarak kabul edilir” diyor. 45-50 yaş aralığında adet düzensizliklerinin menopozun habercisi olduğunu belirten Şen, 40 yaş altında görülen menopoz durumunun tıbbi bir sorun olduğunu vurguluyor.

“Sigara ve Kahve Tüketimi, Yumurta Rezervlerini Azaltabilir”

Menopoz sürecinde çevresel faktörlerin de önemli olduğuna dikkat çeken Şen, “Sigara içmek ve aşırı kahve tüketmek yumurta rezervlerinin azalmasına neden olabilir” diyor. Ayrıca, rahim zarının östrojene aşırı maruz kalmaması gerektiğini belirtiyor.

“Yenilikleri Öğrenmek Menopoz Semptomlarını Azaltabilir”

Menopoz döneminde zihinsel aktivitelerin önemine vurgu yapan Şen, “50 yaşından sonra yeni bir dil öğrenmek Alzheimer’a karşı koruyucu etki sağlayabilir” diyor. Kalıpları kırmak ve cesur olmak, menopoz sürecini daha sağlıklı geçirmeye yardımcı olabilir.

Related Posts

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Zayıflık algısına yenik düşmeyin

Özellikle sosyal medyada zayıflık algısı üzerinden yürütülen paylaşımlar, gençler arasında yeme bozukluklarının artmasına neden oluyor. Sıkça karşılaşılan ‘mükemmel’ beden dayatmaları, gerçeklikten uzak beklentiler yaratarak bireyleri sağlıksız yeme davranışlarına itebiliyor.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

Bakım Evinde Heimlich Manevrası ile Hayat Kurtarıldı

Bakımevinde hayat kurtaran ‘Heimlich manevrası’…Soluk borusuna yemek kaçan yaşlı adamı böyle kurtardı BALIKESİR – Balıkesir’de bakım evinde yemek yerken soluk borusuna yemek kaçan 91 yaşındaki yaşlı adamı, görevlinin yaptığı heimlich manevrası …